top of page

Guide till mobila bostäder Del 1/4

  • Karin Johansson
  • 26 okt. 2023
  • 3 min läsning


En mobil bostad passar inte alla. Men för den som vill och har behovet finns många valmöjligheter.


En av de största utmaningarna är att hitta en ställplats. Därför kan det vara bra att börja i den änden, att utgå från platsen där bostaden ska stå, för då faller vissa alternativ bort på en gång.

Vi har sammanställt den här guiden för att du ska slippa göra dyra misstag.

Har du erfarenheter, synpunkter, förslag eller tillägg? Hör gärna av dig till oss.


Navigera genom samhällets krav

Mobila bostäder är en spretig samling. Det finns fordon, vagnar, stugor, bodar, moduler, containrar och villavagnar, i olika material och prisklasser. Mobila bostäder ligger i skarven mellan olika lagstiftningar och system, vilket kan göra det snårigt att välja rätt.

På vägen utgår vi från Transportstyrelsens bestämmelser om bredd, vikt, längd och höjd. Vår definition är att “en mobil bostad kan flyttas i beboeligt skick med vanligt förekommande fordon”. Är den bredare än 310 cm krävs eskort och det blir dyrt.

Mobila bostäder omfattas inte av krav på tillgänglighet, standarder för förvaring eller estetiska begränsningar i form av kulör eller materialval – så länge de är avsedda för semesterboende. Praxis är att man kan få bo i en husvagn under en normal semesterperiod, vilket översätts till 6 veckor. Om behovet av en mobil bostad är längre än så uppstår krav om bygglov.

På ställplatsen gäller Boverkets och kommunernas bestämmelser. En mobil bostad riskerar att hanteras enligt samma kommunala rutiner och taxor som en villa eller ett flerfamiljshus – och det kan bli orimligt dyrt och oflexibelt.

Även när det gäller finansiering, försäkring och folkbokföring kan mobila bostäder falla mellan systemen. Ett hus på hjul eller en villavagn är inte ett registrerat fordon, vilket medför att finansiärer inte kan registrera sin inteckning. Det är inte en fastighet, så det går inte att ta ut pantbrev och få bolån. Av det följer att finansieringen ofta blir begränsad till blancolån, det vill säga lån utan säkerhet, där taket kan ligga uppåt 600 000 kronor. En villavagn för nordiskt klimat kostar i dag omkring en miljon kronor.

Folkbokföring kan vara en annan snårig fråga. Lagen föreskriver att du ska vara folkbokförd där du har din dygnsvila, på en fastighet eller åtminstone i en kommun. Men det är inte säkert att fastighetsägare tillåter det, eftersom det påverkar socialförsäkringar.

Vissa bostäder är krångligare att flytta än andra

I kategoriseringen av mobila bostäder utgår vi från Transportstyrelsens bestämmelser om bredd, vikt, längd, höjd samt körkortsbehörigheter. Bostäder som är bredare än 450 cm eller längre än 24 meter räknar vi därför inte som mobila. Även mindre bostäder kan vara rejält krångliga och dyra att flytta, och kräva både professionell kompetens och assistans av extra fordon.


Mobila bostäder kategoriserade efter flyttbarhet

  • Fordon och vagnar som rullar på egna trafikgodkända hjul.

  • Containrar, bodar och stugor som lyfts med kran, gafflar eller flakväxlare.

  • Villavagnar som kan rullas/dras av från trailer och rangeras med traktor.


Mobila bostäder kategoriserade efter bredd

  • Standard: < 260 cm bredd

  • Bred last: 261-310 cm bredd

  • Dispenskrav: 311-450 cm bredd


Fordon och vagnar får vara upp till 260 cm breda. En transport som är 261-310 cm bred kräver skyltar om “Bred last”. En transport som är 311-450 cm bred kräver ansökan om dispens, skyltar, varningsbil samt omfattas av begränsningar kring tider, sikt och hastighet enligt TSFS 2010:141 (Transportstyrelsens föreskrifter om färd med bred odelbar last).

Mobila bostäder kan vara fristående eller staplade Fordon, vagnar, stugor och villavagnar förutsätts vara fristående. En container eller bod kan vara fristående, men kan även placeras i kluster med en, två eller i vissa fall tre våningar. På så vis kan lättflyttade bodar växlas upp till jättestora lägenhetshotell.



Denna artikel är en delartikel i serien om "Guide till mobila bostäder" Se övriga artiklar på länkarna nedan: Del 1 - Guide till mobila bostäder Del 2 - Katalogen med definitioner, mått, vikt och körkortskrav Del 3 - Bra och dåliga kombinationer – några frågor att fundera kring Del 4 - Transportstyerlsens definitioner

 
 
 

コメント


bottom of page